joi, 2 mai 2024

Pasca - simbol și semnificații

Ce este Pasca - simbol și semnificații

       Pasca este o coptură care în vremurile îndepărtate se cocea nedospită, atât în depărtatul păgânism, cât și în tradiția iudaică. Această coptură s-a mâncat și la trecerea Mării Roșii. Pasca este un simbol strâns legat de sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos, din vremea când a fost servită la Cină cea de Taină. A început să se coacă din aluat dospit mult mai târziu, chiar mai aproape de vremurile noastre. Astăzi însă avem o mulțime de rețete pentru prepararea celor mai delicioase copturi.


Istoricul acestei copturi

       Pasca era o coptură obligatorie unui ritual înfăptuit în păgânism pentru rodire. Unul din cele mai îndrăgite cúlturi ale slavilor era cultul rodirii (înmulțirii), iar simbolul acestui cult este coptura înaltă unsă cu glazură albă, din care mâncau toți membrii familiei, după ce coptura era supusă unui ritual păgânesc, practicat de femei, care imitau de-asupra copturilor conceperea copilului și purcederea sarcinii.


Apariția creștinismului 

       Odată cu evoluția religioasă erau excluse sau modificate multe obiceiuri și ritualuri păgânești, însă, coacerea pascăi nu o puteau nicicum exclude, deoarece, acesta era cel mai puternic ritual practicat pentru rodul familiei, animalelor și păsărilor.

       Slavii se împotriveau cu stoicism la excluderea acestui obicei, deoarece aveau credința că asta ar aduce sfârșitul neamului, căci acestea erau ritualuri care s-au transmis din neam în neam, anume cu scopul rodirii și reproducerii. Păgânii țineau foarte mult la atributele credinței lor și transmiteau din generație în generație, cu rigoare maximă toate elementele acesteia.

       Pe de altă parte apăruse religia creștină, care socotea ritualurile păgânești drept mare păcat și le înlocuia cu alte ritualuri creștine. Vorbind despre coacere pascăi, au găsit soluția și au mers la compromis.


Acceptarea condiționată a pascăi

       Pentru că la Cină cea de Taină s-a servit Pască (care pe atunci era o coptură nedospită), creștinismul a acceptat acest obicei, dar cu condiția de a se neutraliza ,,păcatul” ritualic păgân și de a sfinți copturile numite ,,pască”, înainte ca din acestea să mânânce întreaga familie - obicei păstrat și până în zilele noastre… un obicei foarte frumos de altfel, care dă un farmec aparte sărbătorii Învierii Lui Hristos și aduce multe bucurii și voie bună, atât maturilor, cât și copiilor.


       Pasca se coace în Joia Mare, când se vopsesc și ouăle roșii, sau Sâmbăta Mare, în ajun de Înviere.


       SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE TUTUROR!!!🙏🏻


Ana SÎRBU